Energie

Zonnepanelen maken verkoop huis aantrekkelijker

44 Procent van de Nederlanders vindt een huis met zonnepanelen aantrekkelijker om te kopen dan een huis zonder panelen. Een op de drie wil hiervoor best meer betalen, gemiddeld 4000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu. De gegevens zijn bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA.

Vastzittende huizenmarkt uit het slop

In een vastzittende huizenmarkt is een snelle verkoop van het huis voor veel Nederlanders een droom. Uit het onderzoek van Motivaction onder mensen boven de dertig jaar blijkt dat zonnepanelen de verkoop van je huis flink bevorderen: 44% koopt liever een huis mét dan zonder panelen. Olof van der Gaag van Natuur & Milieu: ‘Als je overweegt om zonnepanelen te nemen, hoef je je dus niet te laten weerhouden door eventuele verhuisplannen. Je profiteert direct én hebt meer kans om je huis snel te verkopen.’

Dubbel terugverdienen

Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) denkt dat een huis meer waard wordt met zonnepanelen. 30 Procent van hen denkt dat het huis zelfs 5.000 euro of meer in waarde stijgt. Het gaat dan om een gemiddelde koopwoning tussen de twee en drie ton met een gemiddelde set van tien zonnepanelen, waarvan de prijs onder de 5.000 euro ligt. ‘Zonnepanelen verdienen zich dubbel terug. Eigen zonnestroom is goedkoper dan stroom van je energiebedrijf. En potentiële kopers zijn ook nog eens bereid meer te betalen voor jouw huis met zonnepanelen,’ aldus Olof van der Gaag.